Konkurrenter i skisporet skal samarbeide om bærekraft

[sitat navn=»Espen Bjervig»] Hver for oss bidrar vi med det vi kan, men sammen kan vi utrette så mye mer [/sitat]Bærekraft-samarbeidet mellom skiforbundene i Sverige og Norge ble lansert under Svenska Skidspelen, som nylig gikk av stabelen i Falun.

– I et drøyt år har vi samarbeidet med det Norges Skiforbund gjennom Interreg-prosjektet Business X-Country. Vi utvikler mange spennende tiltak i fellesskap, blant annet arbeidet med å etablere Ski Tour 2020. Vår neste fellessatsing handler om bærekraft, sier Johan Sares, langrenssjef i Svenska Skidförbundet.

Målet er at Ski Tour 2020, som skal gå mellom Trondheim og Østersund, skal bli historiens grønneste og mest bærekraftige vintersportsarrangement.

– Bærekraft er et stort og utrolig viktig område. Hver for oss bidrar vi med det vi kan, men sammen kan vi utrette så mye mer. Vi har store forventninger til samarbeidet i Business X-Country, administrasjons- og markedssjef for langrenn i Norges Skiforbund.

Sponsorene skal bidra til samarbeidet
Skiforbundene i Norge og Sverige legger opp til tett samarbeid med næringslivet for å nå de ambisiøse bærekraftmålene.

– Vi ser virkelig fram til å være en del av dette samarbeidet. Som Norges nest største finansaktør mener vi at det er viktig å styrke bevisstheten rundt hvordan alle kan bidra til økt bærekraft. Vi bidrar blant annet skiklubber med å arrangere byttedager slik at flere får muligheter til å gå på ski. I år benyttet 75 000 personer seg av muligheten til å kjøpe eller selge brukt utstyr. Det er bærekraft i praksis, sier Hanne Iversen Rye, som er direktør for bærekraft i skiforbundets hovedsponsor Sparebank1.

Også fra svensk side hylles Interreg-samarbeidet i skiidretten:

– Dette er et utrolig godt og spennende initiativ! I løpet av den neste generasjonen skal Vattenfall bli helt fossilfri. Jeg er overbevist om at en sterk sponsorfamilie kan skape en betydelig forskjell. Vi kan legge til rette for mange tiltak for økt bærekraft, både på forbundsnivå og sammen med de fantastiske ambassadørene som vi har i utøverne, sier Annika Ramskiøld, direktør for bærekraft i det svenske skiforbundets hovedsponsor, Vattenfall.

Landslagstrener Tor Arne Hetland og Rikard Grip jobber legger fortsatt opp til skarp konkurranse i skisporet. De er likevel enige om å samarbeide for økt bærekraft. Foto: Simon Hastegår/Bildbyrån

Dette er #businessxcountry
Det svensk-norske samarbeidet foregår innenfor rammene av Interreg Sverige-Norge som et delområdeoverskridende prosjekt. Norges Skiforbund og Svenska Skidförbundet ønsker å fremme prestasjonskulturer og vinnermentalitet i vårt næringsliv, først og fremst i små og mellomstore bedrifter (SMB). Prosjektet skal utnytte sin unike nasjonale og internasjonale posisjon og omfattende nettverk på en måte som gir økt konkurransekraft for de små og mellomstore bedriftene; det skal posisjonere selskapene, motivere de ansatte og bidra til fremtidig vekst ved å introdusere dem for nye markeder.

Gjennom prosjektet skal skiforbundene i Norge og Sverige blant annet:

Business X-Country samarbeider tett med etablerte samarbeidsprosjekter på tvers av grensen, blant annet med Interreg-prosjektet Smart Green Region Mid Scandinavia. Sistnente prosjekt legger blant annet til rette for å utvikle Nordens Grønne Belte som en attraktiv og bærekraftig ski- og arrangementsdestinasjon.