Norsk-svensk samarbeid utvikler fremtidens emballasje

Emballasjen vi bruker i snacksposer, grønnsaker og andre næringsmidler lages som oftest av fossilbasert plast eller aluminium. The Bioeconomy Region har utviklet et alternativt material som nesten er helt fossilfritt. Snacksposen inneholder en barriere som beskytter innholdet mot at oksygen, fett og dufter hverken kan trenge inn eller ut.

Den innovative snacksposen er utviklet i samarbeid med en norsk merkevareeier.

Smart emballasje gir klimagevinst

– Det smarte med dette produktet er at man pakke på en bra måte og beskytte innholdet i emballasjen, forklarer Per Emilsson i UMV Coating Systems i Säffle i Sverige, til B-Magazine.

Åtte samarbeidspartnere deltar i the Bioeconomy Region som er en del av Interreg Sverige-Norge. Hovedmålet for prosjektet er å øke bruken av skogbaserte råvarer, blant annet gjennom produktutvikling.

Tester utenfor laben

På norsk side har Emballasjeforeningen hatt en sentral rolle i prosjektet.

– Å kunne teste materialer i virkeligheten og ikke bare i et laboratorium, er uvurderlig for innovasjon. Og her har vi dessuten en unik mulighet til å kombinere testanlegg på flere steder i regionen, sier Jørgen Ingeberg til packnews.no.

Klimasmart emballasje etterspørres av mange konsumenter og matprodusenter. På begge sider av grensen er det mye kompetanse på dette feltet, og ved å samarbeide kan man oppnå enda større effekt.